Τοπική ιστορία

Τοπικά ιστορικά θέματα

 Κεντρική
Περιεχόμενα
Το Σχολείο μας
Ο τόπος μας
Ξενάγηση
Δραστηριότητες
Συλλογή φωτογραφιών

 

   
 

Αεροφωτογραφία του Κολινδρού

 
 

 
   
   

 

 . . . . ο Κολινδρός ένα μεγάλο χωριό από
450 σπίτια το μόνο κεφαλοχώρι της περιοχής
και η έδρα του Επισκόπου Κίτρους.
Η αγορά του, οι στενοί δρόμοι του,
τα δίπατα σπίτια του δίνουν τον αέρα μιάς
μικρής πόλης. . . . .
L.Heuzy
"Το όρος Όλυμπος. . ."
Παρίσι - 1860
 

  • Ιστορικές μαρτυρίες
    • Η πρώτη γραπτή μαρτυρία, που έχουμε για τον Κολινδρό προέρχεται άπό ένα έγγρα το οποίο δημοσίευσε το 195 στον Δ΄τόμο των Μακεδονικών, του περιοδικού της Έταιρείας Μακεδονικών σπουδών, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Θεοχαρίδης με τον τίτλο: "Δύο νέα έγγραφα αφορώντα εις την Νέαν Μονήν Θεσσαλονίκης (σελ315-351). Τα έγγραφα αυτά βρέθηκαν στη μονή Μεγίστης Λαύρας του ΄Αγίου Όρους, όπου και φυλάγονται. Σ΄αυτά αναφέρεται ότι εδωρήθηκε το 1360 στον ναό "το κάστρον ο Κολυδρός".Το δωρητήριον αυτό έγγραφο είναι προς το παρόν το πρώτο ασφαλές στοιχείο, που κατέχουμε για την ύπαρξη του Κολινδρού κατά τον 14ο αιώνα ως Βυζαντινού κάστρου με τον έναν ασφαλώς Πύργο (που είδεν ο Γάλλος αρχαιολόγος Εζέ (L.Heuzy), όταν πέρασε το 1858 από τον Κολινδρό "μου έδειξαν - γράφει -  τα ερείπια ενός Βυζαντινού πύργου" και που το 1876 κατεδάφισε ο Επίσκοπος Κίτρους Μελέτιος για να κτίσει με τις πέτρες του τον περίβολο του νεκροταφείου του Αγίου Δημητρίου, αφήνοντας μόνο τα θεμέλιά του.
  • Ο Οικισμός
    • Στη θέση αυτή με τη διάπλασή της και το φυσικό περιβάλλον της που περιγράψαμε παραπάνω είναι κτισμένος ο οικισμός στον οποίο κατοικούνπερίπου 5.000 άτομα (τελευταία απογραφή) σε δίπατα κυρίως σπίτια που σφίγγονται το ένα στο άλλο στα στενά ανηφορικά δρομάκια, με την γραφική τους κλιμάκωση στις πλαγιές του κατοικημένου τόπου, στον οποίο είναι σκορπισμένα τα αρχοντικά, οι βυζαντινοί ναοί και τα διδακτήρια.Το κάστρο αυτό των Βυζαντινών πρέπει να κτίστηκε εκεί για την στρατηγική του θέση, αφού δεσπόζει της περιοχής. Έτσι με τον καιρό και με πυρήνα το κάστρο άρχισε να σχηματίζεται ο συνοικισμός και να μεγαλώνει, ώστε να εξελιχθεί σε μια σημαντική κωμόπολη ένα μεγάλο για την εποχή του κεφαλοχώρι, που διατήρησε την ελληνικότητά του από την σύστασή του μέχρι σήμερα.
  • Προέλευση ονόματος
    • Σχετικά με την προέλευση του ονόματος, βρίσκουμε σε διάφορους τύπους γραμμένο "Κολινδρός, Κολυνδρός", στο δωρητήριο έγγραφο "κάστρον Κολυνδρόν", σε ένα πατριαρχικό έγγραφο "Κολλυνδρόν". Οι Τούρκοι το έγραφαν με την αραβική γραφή "Κολιντρό" όπως είναι και η συνηθισμένη καθημερινή ονομασία. Υπάρχουν όμως και σπανιώτεροι τύποι "Κουλιαντρός και Κούλια" που μπορεί να είναι η προηγούμενη λέξη συγκεκομένη, όπως αναγράφεται σε ένα έγγραφο, που βρέθηκε στο ναό της Αγίας Παρασκευής. Αλλά το τοπονύμιο, βασάνισε πολλούς λόγιους, παλαιότερους εκπαιδευτικούς και ιερωμένους, οι οποίοι αναζητώντας την ελληνική προέλευση απέκλιναν στην γνώμη, ότι παράγεται από το "κύλινδρος" γιατί όπως είναι κτισμένος μοιάζει με το γνωστό γεωμετρικό σχήμα.
    • "Καθ'ημάς ωνομάσθη ούτως η κωμόπολις αύτη, διότι κείται επί πρανούς μέρους του λόφου, όπερ ως κυλιόμενον προ τα κάτω και προς τον χείμαρρον της προ αυτού χαράδρας καθιζάνον παρίσταται προ των οφθαλμών του παρατηρητού ως κύλινδρος!".
      Η γνώμη του Επισκόπου Κίτρους Παρθενίου
      .

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 02/04/13      Σχεδιασμός σελίδας: Γεώργιος Βασιλόπουλος