Αλέξης Ζορμπάς

       Ζορμπάςκαι Κολινδρός

 Κεντρική
Περιεχόμενα
Το Σχολείο μας
Ο τόπος μας
Ξενάγηση
Δραστηριότητες
Συλλογή φωτογραφιών
 

Ο πραγματικός Ζορμπάς.

 
 

Σκηνή από την ταινία ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.

 
 

Σκηνή από την ταινία ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.

 
 

Σκηνή από την ταινία ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 

Ο Αλέξης Ζορμπάς που το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργης, γεννήθηκε στον Κολινδρό γύρω στα 1867. Ήταν γιος του Φώτη Ζορμπά ενός πλούσιου τσέλιγκα και κτηματία και είχε άλλα τρία αδέλφια (την Κατερίνα, τον Γιάννη και τον Ξενοφώντα). Ο ισχυρισμός, ότι ο Αλέξης Ζορμπάς, ήρωας του γνωστού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, γεννήθηκε στον Κολινδρό αντλείται από τα στοιχεία που παρουσιάζει ο λογοτέχνης Γ. Αναπλιώτης στο έργο του ο αληθινός Ζορμπάς και ο Ν. Καζαντζάκης, καθώς και στις αφηγήσεις της κόρης του Ζορμπά, Ανδρονίκης Κεχάεφ και άλλων που σχετίστηκαν μαζί του στην πολυτάραχη ζωής του.

 • Βιογραφία
  • Στον Κολινδρό έζησε τα παιδικά του χρόνια, αλλά μια περιπέτεια του πατέρα του με έναν Τούρκο, τους ανάγκασε να φύγουν και να εγκατασταθούν στο Καταφύγι των Πιερίων. Από εδώ και πέρα αρχίζει η πολυτάραχη και μυστηριώδης ζωή του.
      Δουλεύει στο Καταφύγι στα κτήματα και στα κοπάδια του, γίνεται ξυλοκόπος, αργότερα, φεύγει στη Χαλκιδική και εργάζεται ως μεταλλωρύχος σε μια Γαλλική εταιρεία εκμετάλευσης μετάλων.
 • Οικογενειακή ζωή
  • Γνωρίζεται με τον αρχιεργάτη του μεταλλείου, Γιάννη Καλκούνη, παντρεύεται την κόρη του Ελένη, κάνει μαζί της οχτώ παιδιά, από τα οποία αγαπούσε ιδιαίτερα την πρωτοθυγατέρα του Ανδρονίκη αλλά οι πόλεμοι και ο θάνατος της γυναίκας του Ελένης, φέρνουν δυστυχία στην οικογένειά του..  Εγκαταλείπει την Χαλκιδική και έρχεται στο Ελευθεροχώρι  Πιερίας που απέχει οχτώ χιλιόμετρα από τον Κολινδρό, όπου μένει ο αδελφός του Γιάννης Ζορμπάς, ο γιατρός. Το 1915 φεύγει για το ΄Αγιον Όρος με την απόφαση να γίνει καλόγερος. Εκεί θα γνωριστεί με τον Καζαντζάκη και μια δυνατή φιλία θα αρχίσει νε δένει τους δυο άντρες. Κατόπιν πηγαίνει στη Μάνη και δουλεύει στο μεταλείο του Πραστόβα.
 • Το τέλος του
  • Η ταραγμένη ζωή του θα σταματήσει στα Σκόπια, όπου εγκαταστάθηκε εκεί, ξαναπαντρεύτηκε έκανε και άλλα παιδιά, νέα οικογένεια. Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, η πείνα και ναζιστική σκλαβιά τον έστειλαν στον τάφο το 1942.
 • Καζαντζάκης και Ζορμπάς.
  • Ο Καζαντζάκης  στη βραχυχρόνια γνωριμία μαζί του, τον ενέπνευσε και τον φώτισε τον δρόμο για να γράψει το έργο "Ο βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά", όπου θα τον αναδείξει ως έναν από τους μεγάλους λογοτέχνες του κόσμου. Ο Ζορμπάς κατά τον Γεώργιο. Αναπλιώτη"... είναι ο άνθρωπος ο θρεμένος από την αλήτικη ζωή, ο κοσμογυρισμένος με το χρυσό όνειρο της περιπλάνησης, ο πρωτόγονος υπεράνθρωπος, ο δαιμόνιος, ο ακόρεστος γυναικάς, ο . . . ανεξάντλητος.

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 01/04/13           Σχεδιασμός σελίδας: Γεώργιος Βασιλόπουλος